Geschiedenis

Brandstätter bracht de eerste Playmobil in 1974 op de markt. De poppetjes zijn een uitvinding van Hans Beck, hij baseerde ze op de inmiddels niet meer populaire tinnen soldaatjes. Een aantal eigenschappen van het speelgoed bedacht hij, nadat hij het gedrag van spelende kinderen bestudeerde. De figuurtjes kregen genoeg bewegende delen om van houding te veranderen, maar niet zo veel dat het speelgoed te ingewikkeld wordt. De lachende gezichtjes hebben geen neus, omdat die ook op kindertekeningen vaak ontbreekt.
 

Eerste thema's en verdere ontwikkeling

 
Woonkamer met pianomuziek in het Playmobil speelpoppenhuis (2004)

De eerste Playmobilcollectie was opgebouwd rond drie thema's: de bouw, het Wilde Westen en de riddertijd. Vooral in Nederland was het speelgoed direct succesvol. In de loop der jaren werd de collectie dan ook snel uitgebreid. Vanaf 1975 verschenen ook vrouwelijke poppetjes en rond 1980 verschenen ook de eerste kinderfiguurtjes. Deze zijn iets kleiner, ongeveer 5,5 centimeter.

De eerste jaren bestond het assortiment enkel uit Playmobilpoppetjes met bijhorende accessoires. Vanaf 1976 maakte Playmobil een grote ontwikkeling door in het aanbod, want er werden dat jaar voertuigen zoals een kleine brandweerladderwagen, een politiewagen en een huifkar uitgebracht, het bleef dus niet bij de drie klassieke thema's. Het westernthema werd verrijkt met 8 verschillende gebouwen waaronder een saloon, een bank, een hotel, sherrif's office, enzovoort. Het allereerste western soldatenfort zag in 1976 ook het licht: fort Union, waarvoor in 1977 een apart hoofdkwartier uitgebracht werd. 1977 was ook een belangrijk jaar voor het thema ridders, want Playmobil kwam met een nieuw bouwsysteem voor kastelen en middeleeuwse gebouwen, steck of stecksystem geheten. Het principe bestond uit bouwelementen (muren, ramen, deuren,...), die middels uitstekende tabs in een volgend element met uitsparingen zoals verbindingsstukken werden geschoven. Op deze modulaire manier konden naar wens gebouwen in allerlei vormen worden gebouwd. Het aanbod bestond onder andere uit een groot kasteel, een bakkerij, een smidse, een gevangenistoren, een stadsmuur, een schuur, een gemeentehuis, een naaihuis, een stadswacht en een herberg. Tot op de dag van vandaag zijn deze gebouwen heel populair op de tweedehands markt bij verzamelaars en hobbyisten.

Productie

Inmiddels werden er miljarden poppetjes geproduceerd met nog veel meer accessoires. Tegenwoordig worden de figuurtjes geproduceerd in Malta, en de fabriek voor alle accessoires staat in Dietenhofen, niet ver van Zirndorf. Vrijwel alle onderdelen worden gemaakt van ABS kunststofgranulaat in diverse kleuren dat onder hoge druk in gietvormen wordt gespoten. Per jaar gebruikt de fabriek in Dietenhofen ca 17.000 ton granulaat of 600 goederentreinwagons om Playmobilonderdelen te maken.

Concurrentie

De firma BIG probeerde vanaf 1975 met Playmobil te concurreren met het eigen PlayBIG, een grotendeels met Playmobil te vergelijken systeem met grotere poppetjes. In 1980 verdween dit systeem van de markt.

 
Playmobil-figuur
 
Playmobil-Funpark in Zirndorf, Duitsland

- PlaymoPlezier -